Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Posljedice pogrešno utvrđene transferne cijene

3.6.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Ovim člankom cilj je čitatelju skrenuti pozornost na važnost pripreme dokumentacije o transfernim cijenama uključujući samu studiju, kao i svakodnevne transakcije između povezanih osoba.

Uz dokumentiranost transakcija želja je naglasiti čitatelju značaj, kao i rizik potencijalnih kazni i sankcija u slučaju pogrešno i nepravovremeno pripremljene dokumentacije.

Uz navedeno želja je dati sažetak postupka nadzora transfernih cijena.

Sadržaj:

  1. Povećanje porezne osnovice
  2. Novčane kazne i prekršaji
  3. Nadzor transfernih cijena

 

  1. Povećanje porezne osnovice

Transferne cijene između povezanih osoba porezna teorija tretira s:

  • Nacionalnog (porezni obveznici sa sjedištem u istim državama) i
  • Međunarodnog vidika (porezni obveznici sa sjedištem u različitim državama)

Transferne cijene su važne za porezne obveznike i za porezna područja, jer u velikoj mjeri određuju prihode i rashode povezanih osoba, ponekad iz različitih poreznih nadležnosti, te s tim povezano dobitke koje je moguće oporezovati.

Većina europskih Poreznih uprava ističe transferne cijene kao glavni međunarodni porezni problem. Zbog toga je već puno država uvelo ili uvodi pravila za oblikovanje transfernih cijena (RH 2005.). Uloga multinacionalnih društava  u svjetskoj se trgovini povećala u zadnjih dvadeset godina – više od dvije trećine svjetske trgovine odvija između povezanih društava.

Cilj multinacionalnih društava je maksimiranje dobitka grupe kao cjeline – oblikovanje politike transfernih cijena  podređeno je nacionalnim zakonodavstvima i zato povećava pozornost tih multinacionalnih društava.

Međunarodna društva smanjuju plaćanje poreza na dobit na način da svoje proizvode ili usluge izvoze ili uvoze po transfernim cijenama, koje omogućavaju iskazivanje većeg dobitka u državama  s niskom poreznom stopom, a niži dobitak u državama s visokom poreznom stopom.

Porezne implikacije

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se pravna osoba i fizička osoba obveznik poreza na dobit:

  • Ako ne utvrdi poreznu osnovicu sukladno odredbama ovoga Zakona (članak 5. stavci 1., 2. i 4.),
  • Ako
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: