Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Postupak izračuna transferne cijene

19.7.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

1.3 Postupak izračuna transferne cijene

Ksenija Kramar, ovlašteni porezni savjetnik, mr. sc. Silvija Pretnar Abičić ovlašteni revizor

Kod upotrebe metode neto dobitka izračun transferne cijene provodimo u pet koraka:

  1. Prvo treba odrediti koja će od povezanih osoba biti ona čiji ćemo relativni dobitak uspoređivati s nepovezanom osobom. U pravilu, ali ne i nužno, biti će to osoba koja je osnovana u skladu sa hrvatskim propisima. No moguće je da društva žele postaviti transferne cijene na način da iste budu prihvatljive za sve porezne uprave država sa kojima društva posluju. U takvom se slučaju može dogoditi, da predmet usporedbe bude relativni dobitak stranog društva, pa ako budu uspoređivani podaci pouzdani, ne bi smjelo biti zapreke ta takva usporedba bude prihvatljiva i za hrvatsku poreznu upravu.
  2. Nakon prvog koraka, potrebno je odrediti koje transakcije su predmet poslovanja između povezanih osoba, te da li je moguće te transakcije klasificirati u određene skupine transakcija kao na primjer: usluge prodaje, informatike i slično.
  3. U trećem koraku je potrebno uz pomoć različitih informacijskih baza podataka (koje sadrže prije svega financijske podatke društava) pronaći društva koja ne posluju s povezanim osobama, a obavljaju određene aktivnosti (transakcije) kao i društvo čije podatke uspoređujemo.
  4. U četvrtom je koraku potrebno odrediti razdoblje koje će biti podloga za uspoređivanje financijskih podataka. Obično je to razdoblje zadnje tri ili pet godina, ovisno o raspoloživosti podataka.
  5. U zadnjem je koraku prije usporedbe, potrebno izabrati najprimjereniji pokazatelj koji će biti predmet usporedbe, a najvažnije je to da to bude pokazatelj rentabilnosti, odnosno pokazatelj koji sadrži odnos dobitka s nekom drugom ekonomskom kategorijom.

Upotreba metoda transfernih cijena

  
Metode utvrđivanja transfernih cijena   Tipične okolnosti u kojima se koriste   
Metoda usporedne nekotrolirane cijene   nematerijalna imovina prodaja robe i proizvoda pozajmice, financijske usluge   
Metoda trgovačke cijene   prodaja proizvoda i robe   
Metoda troškovi plus   servisne usluge prodaja materijala i poluproizvoda dugoročni poslovi nabave i prodaje (dugoročni ugovori o poslovnoj suradnji)   
Metoda podjele dobiti   transakcije koje obuhvaćaju kompletne usluge, koje se obavljaju u više od jednog društva   
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: